Fortum_color

Kundehistorier

Case: Fortum

Fortum otti käyttämänsä pari tuhatta kemikaalia entistä parempaan hallintaan Eco Archiven avulla.

 

Sähköä, lämpöä ja muita energiaratkaisuja asiakkailleen tuottava Fortum käyttää toiminnassaan liki paria tuhatta erilaista kemikaalia. Viranomaisvaatimusten täyttäminen, kemikaalien käytön turvallisuus, kustannustehokkuus ja tulevaisuuden ennakointi asettavat yhtiön kemikaalihallintajärjestelmälle suuret vaatimukset.

– Yksi näistä liittyy tietojen ajantasaisuuteen, kertoo Fortumilla kemikaaleihin liittyvistä ja muista turvallisuusasioista vastaava EHSQ Manager Sami Mutikainen.

– Ajantasaisuutta edellyttävät jo viranomaisetkin, mutta myös oman toimintamme kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että tiedämme mitä kemikaaleja missäkin laitoksissa milloinkin käytetään.

Fortum otti vuoden vaiheessa Suomen yksiköissään käyttöön EcoOnlinen sähköisen kemikaalirekisterin. Eco Archive on sähköinen kemikaalitietokanta, joka tarjoaa tehokkaan tavan pitää yrityksen käyttöturvallisuustiedotteet ajantasalla ja järjestyksessä. Tietokanta kattaa muun muassa kemikaalien ja niiden käyttöturvallisuustiedotteiden dokumentoinnin, riskien arvioinnin ja mahdollisuuden dokumentoida vaarallisten kemikaalien korvaamiseen liittyvät toimenpiteet.

 

EcoOnlineen päädyttiin kilpailutuksen kautta. Yhtiön palvelukonsepti oli hyvä ja hinta-laatusuhde kohdallaan.

 
 

Sami Mutikainen

EHSQ Manager

 

Läpinäkyvyyttä ja kustannussäästöjä

Puhtaan energian edelläkävijänä Fortum pyrkii ottamaan liiketoiminnassaan huomioon taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun tasapainoisesti. Kemikaalien hallinnalla – ja Eco Archivella – on tässä isossa kuviossa oma tärkeä roolinsa.

– Odotamme, että saamme järjestelmän avulla muun muassa lisättyä kemikaaliturvallisuutta, pienennettyä kemikaalinimikkeiden määrää ja alennettua kustannuksia, Sami Mutikainen kertoo.

Kemikaalirekisterissä on lähes 2 000 kemikaalia, ja kaikilla 1 800:lla Fortumin Suomen työntekijällä on pääsy rekisterin tietoihin. Käyttöpaikkoja on kymmenkunta.

Tähänastiset kokemukset järjestelmän käytöstä ovat Mutikaisen mukaan olleet hyviä. Eco Archivessa on jopa enemmän ominaisuuksia kuin on ollut tarvetta käyttää. Järjestelmä on toiminut erittäin vakaasti ja EcoOnline on vastannut ripeästi, jos käyttäjillä on ollut ongelmia.

Järjestelmän mahdollistama kemikaalitiedon läpinäkyvyys on myös osoittanut heti hyötynsä. Eco Archivessa on muun muassa toiminto, jonka avulla voidaan seurata, onko käytössä kemikaaleja, jotka ovat erilaisilla Euroopan Unionin REACH-asetuksen mukaisilla rajoituslistoilla, esimerkiksi kandidaattilistalla tai luvanvaraisten aineiden luettelossa.

– Eco Archivesta saa yhdellä napin painannuksella kokonaistilanteen nähtäväksi. Järjestelmä edesauttaa sitä, että esimerkiksi toiminnan kannalta strategisten kemikaalien kohdalla ei tule yllätyksiä, Sami Mutikainen toteaa.

 

Haluatko kuulla lisää, miten EcoOnline voisi helpottaa sinun turvallisuustyötäsi?

Ota meihin yhteyttä!

 

Ota yhteyttä